.

Marius Spînu

Online Marketing Coordinator / Art Director

"Hi! I'm Marius, the founder of the «7donkeys.eu» project. Thank you for visiting our site! Our expertise regards the fields of Online Marketing and Desktop Publishing. As a team of young professionals our goal is to provide you the best quality. We work with passion and we are enthusiastic. You can contact us right now: 0040734423393 / office@7donkeys.eu "

miercuri, 19 august 2015

Ce trebuie sa fac pentru a deschide un magazin online?


Esti la inceput de drum in afaceri? Vrei o afacere usor de condus, care sa iti aduca multi bani, in scurt timp si fara investitii financiare mari? Iti poti deschide un magazin online, pe care apoi il promovezi intens pe internet, captezi atentia cumparatorilor si te imbogatesti in scurta vreme.

Esti student sau abia ai terminat facultatea si vrei sa faci primul pas in afaceri? Inseamna ca nu ai un capital consistent pentru a investi in utilaje si nici nu prea ai idee inca ce inseamna sa fii patron.
Ai ajuns la maturitate, dar te-ai saturat sa muncesti pentru altii, pentru un salariu care nu iti permite sa mergi in concedii asa cum iti doresti sau sa iti cumperi bunurile de care ai nevoie, atunci cand ai nevoie?

Solutia cea mai buna pentru o persoana care abia acum intra in lumea afacerilor este sa-si construiasca un magazin online in domeniul preferat de activitate si sa-l promoveze zilnic pe internet, pentru a atrage un flux din ce in ce mai mare de clienti.

Echipa 7donkeys.eu a intocmit un material pentru a raspunde celor mai des intalnite intrebari pe care le are o persoana aflata la inceput de drum in afaceri si care vrea un magazin online.

1. Cum imi deschid o afacere?
Pentru a deschide o afacere stabilesti intai ce competente profesionale ai, ce iti place sa faci si ce stii ca iti va aduce bani. In felul acesta decizi care va fi principalul tau domeniu de activitate si care vor fi domeniile secundare.

In al doilea rand stabilesti daca vrei sa lucrezi pe cont propriu sau sa deschizi o firma. Dupa ce te informezi cu privire la aspectele legale, mergi la Registrul Comertului cu documentele necesare inregistrarii afacerii. Aici vei plati taxele prevazute de lege, iar in trei zile lucratoare vei avea Certificatul de inregistrare a afacerii, fie ca va fi un PFA, II, IF, SRL sau SRL-D.

Daca afacerea ta este in domeniul vanzarilor de bunuri sau servicii, pasul urmator este sa iti construiesti un magazin online in cadrul caruia sa prezinti produsele pe care le ai la vanzare sau serviciile si tarifele lor. Construirea unui magazin online dureaza aproximativ doua saptamani, iar costurile sunt minime, comparativ cu o firma care investeste in utilaje, sedii de lucru, vehicule pentru asigurarea transportului s.a.m.d.

Echipa 7donkeys are cele mai mici tarife de pe piata de piblicitate din Romania in ceea ce priveste construirea unui magazin online, in cadrul celebrei platforme WordPress. Astfel, webdesignul costa numai 990 lei. Web site-ul este gata in cateva saptamani, iar vanzarile pot incepe cu succes.

Pentru clientii nostri care doresc asistenta in vederea cumpararii unei adrese de internet de la Ministerul Telecomunicatiilor (domeniu .ro) sau de la o companie internationala (domeniu .com) si alegerea unui pachet de hosting (gazduire pentru site), echipa 7donkeys acorda asistenta gratuita.

2. Ce aleg? PFA, II, IF, SRL sau SRL-D?
Stabilesti ce forma juridica alegi pentru afacerea ta, in functie de activitatile pe care le vei desfasura si in functie de responsabilitatile legale pe care vrei sa ti le asumi. Daca vrei sa activezi in domeniul vanzarilor online, un PFA sau un II este perfect. Daca vrei sa administrezi o pensiune, poti alege sa faci formele legale pentru IF. Daca vrei sa deschizi un cabinet medical, cu siguranta ai nevoie de un SRL sau un SRL-D.

Iata ce inseamna aceste acronime:

PFA = Persoana Fizica Autorizata
II = Intreprindere Individuala
IF = Intreprindere Familiala
SRL = Societate cu Raspundere Limitata
SRL-D = Societate cu Raspundere Limitata - Debutant

In continuare vom prezenta pe scurt care sunt diferentele de ordin legal dintre aceste tipuri de afaceri:

PFA:
a) Taxe de inregistrare, aproximativ 280 lei, platite la Registrul Comertului. In plus, cam 150 lei pentru stampila, registre, chitantier si facturier.
b) Ai drept sa angajezi persoane, altele decat cele calificate pe domeniile tale principale si secundare de activitate, asa cum rezulta ele din Certificatul Constatator emis de Registrul Comertului in momentul inregistrarii. De exemplu, poti angaja un sofer sau o secretara, dar nu poti angaja un administrator pentru site-ul tau, daca printre domeniile tale de activitate se numara cea numita "activitati ale portalurilor web" (CAEN Rev 2 - cod 6312). In trecut, Persoanele Fizice Autorizate nu aveau dreptul de a angaja pe nimeni.
c) Ai drept sa inchei contracte civile de colaborare (reglementate de Codul Civil, nu de Codul Muncii). In acest caz plata se face prin comision si poti avea orice fel de colaboratori, inclusiv pe domeniile tale de activitate.
d) Nu platesti TVA.
e) Contabilitatea este in partida simpla.
f) Platesti impozit pe profit 16%, dupa scaderea anuala a cheltuielilor deductibile (detergent pentru curatenie, utilitati etc.).
g) Raspunzi in diferite situatii, cu patrimoniul personal, format din resurse financiare (venituri, conturi de economii), bunuri mobile (masini, tablouri, bijuterii) sau imobile (apartamente, case, terenuri). Daca nu savarsesti fapte ilegale, voluntare sau involuntare, ptrimoniul tau va fi in siguranta.

II
Intreprinderea Individuala este supusa aceluiasi regim cu PFA-ul. Initial, aceasta a fost creata pentru ca PFA-ul nu putea face angajari. Din punct de vedere legal exista alte mici deosebiri, pe care nu le vom aborda aici, deoarece nu recomandam infiintarea de II, din cauza ambiguitatii aceste forme juridice.

IF
Intreprinderea Familiala este deschisa de doi sau mai multi membri ai unei familii se este supusa unor reguli similare PFA-ului, cu diferentele legale specifice.

SRL
a) Infiintarea unui SRL necesita un capital social de minimum 200 lei. In plus, taxele de inregistrare sunt mai mari decat in cazul PFA sau SRL-D.
b) Administratorul firmei are dreptul sa angajeze un numar mai mare de persoane.
c) Se plateste TVA la fiecare factura emisa clientilor.
d) Este necesar cel putin un contabil autorizat.
e) Se plateste impozit pe venit de 3%.
f) In unele cazuri in care achizitionezi bunuri sau servicii poti deduce TVA-ul lor.
g) Raspunderea implica doar capitalul social al firmei, nu patrimoniul personal al administratorului (daca acesta nu este declarat vinovat in instanta).

SRL-D
a) Poti deschide un SRL-D daca ai peste 18 ani si nu ai mai avut pana acum o firma pe numele tau. (Nu ai fost administrator sau asociat.)
b) Inregistrarea unui SRL-D necesita un capital social de minimum 200 lei. Nu se percep taxe de infiintare. Actul constitutiv se plateste la notar, in functie de tariful stabilit de acesta. In plus mai ai nevoie de 150 lei pentru stampila si registre. (In final, costurile sunt similare PFA-ului.)
c) Administratorul firmei are dreptul sa angajeze un numar mai mare de persoane, iar primii patru angajati au scutire de CAS.
d) Ai dreptul de a primi un ajutor financiar de pana la 10.000 euro, in conditia in care faci un imprumut la CEC, care sa echivaleze cu jumatetea sumei pe care o ceri. (Atentie! Acesta este un drept, nu o obligatie.)
e) Se plateste TVA la fiecare factura emisa clientilor.
f) Este necesar cel putin un contabil autorizat.
g) Se plateste impozit pe venit de 3%.
h) In unele cazuri in care achizitionezi bunuri sau servicii poti deduce TVA-ul lor.
i) Raspunderea implica doar capitalul social al firmei, nu patrimoniul personal al administratorului (daca acesta nu este declarat vinovat in instanta).

3. Vreau sa fiu platitor sau neplatitor de TVA?
Toate persoanele fizice sau juridice nou infiintate sunt  neplatitoare de TVA, urmand sa devina platitoare de TVA in urma unei optiuni sau a depasirii plafonului cifrei de afaceri in valoare de 220.000 lei.

4. Ce impozit am de plata pentru PFA, II, IF, SRL si SRL-D?
In cazul PFA, II si IF ai de plata 16% impozit pe profit, platit in patru transe trimestriale.
In cazul SRL si SRL-D ai de plata 3% impozit pe venit.

5. Ce documente imi sunt necesare la Registrul Comertului?

Inregistrare PFA, II:
·         Cartea de identitate sau paşaportull titularului PFA (fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul);
·         Documentele care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional/punctelor de lucru (contract de comodat sau de inchiriere);
·         Daca este cazul, avizul asociaţiei de proprietari/locatari privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de  Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip);
·         Documentele care atestă pregătirea profesională (fotocopii certificate olograf);
·         Documentele care atestă experienţa profesională (fotocopii certificate olograf).

Inregistrare SRL, SRL-D:
                Detalii aici.

6. In ce judet pot deschide firma? In judetul in care m-am nascut sau in judetul in care locuiesc?
Poti solicita inregistrarea afacerii la Registrul Comertului din judetul in care iti alegi sediul social.

7. Pentru sediul social imi aleg contract de comodat sau contract de inchiriere?
Daca ai PFA, cel mai simplu este sa alegi un contract de comodat pentru sediul social (atunci cand lucrezi de acasa). Insa daca esti nevoit sa inchiriezi un sediu real, folosesti acest contract de inchiriere la dosarul depus la Registrul Comertului pentru inregistrarea afacerii.

8. Ce sunt codurile CAEN Rev 2?
CAEN inseamna "Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala". Rev 2 inseamna "Revizuit 2". In prezent (2015) se folosesc codurile CAEN - Rev. 2. Exista mii de activitati, clasificare pe grupe si clase. Grupele au coduri formate din trei cifre, clasele au coduri formate din patru cifre. Ca activitate principala a unui PFA sau SRL poti avea o clasa anume (care face parte dintr-o grupa mai mare), iar ca activitati secundare poti avea mai multe clase (care fac parte fiecare din diferite grupe). In ceea ce priveste activitatile secundare, poti avea toate sau numai o parte dintre clasele unei grupe. De asemenea, iti poti alege diferite grupe de activitate.

Ca exemplu, codurile CAEN se citesc astfel:
Grupa 702 - Activitati de consultanta in management
Clasa 7022 - Activitati de consultanta pentru afaceri si management

9. Ce coduri CAEN imi aleg pentru un PFA?
Iti poti alege un singur cod CAEN principal (o clasa) si oricate activitati secundare (clase). Conditia este sa dovedesti ca ai competente dobandite prin studii (diplome) sau cel putin trei ani vechime in acel domeniu.

Uneori sunt acceptate si domenii in care nu ai competente dovedite, cum ar fi vanzarea prin intermediul unui magazin online:

Grupa 479: Comerţ cu amănuntul care nu se efectuează prin magazine, standuri, chioşcuri şi pieţe.
Clasa 4791: Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.
Clasa 4799: Comerţ cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioşcurilor şi pieţelor.

Tine cont ca daca vrei sa adaugi un cod ulterior inregistrarii, te costa exact cat te costa inregistrarea propriu zisa. Deci alege de la bun inceput toate codurile pe care le-ai putea folosi la un moment dat, chiar daca nu vrei sa desfasori acea activitate imediat.

10. Ce coduri CAEN imi aleg pentru un SRL-D?
Codurile CAEN pentru SRL si SRL-D nu necesita sa faci dovada cu diplome de studii sau cu vechime in munca.

11. Cat ma costa sa infiintez un PFA sau un SRL-D?

PFA
Taxe de inregistrare, aproximativ 280 lei, platite la Registrul Comertului. In plus, cam 150 lei pentru stampila, registre, chitantier si facturier.

SRL-D
Inregistrarea unui SRL-D necesita un capital social de minimum 200 lei. Nu se percep taxe de infiintare. Actul constitutiv se plateste la notar, in functie de tariful stabilit de acesta. In plus mai ai nevoie de 150 lei pentru stampila si registre. (In final, costurile sunt similare PFA-ului.)

12. Daca am PFA, am dreptul sa angajez?
Persoanele Fizice Autorizate au dreptul sa angajeze. Conditia este ca angajatii sa nu faca acelasi lucru ca si Persoana Fizica Autorizata. Se considera ca tu soliciti anumite coduri CAEN pentru a profesa pe cont propriu si ai dreptul sa angajezi oameni care practica alte activitati decat tine. Poti avea angajati care se ocupa de secretariat, sofat, contabilitate, agenti de vanzari, consultanti de vanzari iar lista poate continua la nesfarsit.

De asemenea, mai poti incheia contracte civile de colaborare, in baza Codului Civil si nu in baza Codului Muncii. In acest caz nu esti nevoit sa platesti impozitele pe care le plateste un angajator. Singura plata fiind o suma fixa stabilita in contractul de colaborare sau anumite comisioane din vanzari.

13. Daca am PFA, am nevoie de contabil?
Persoanele Fizice Autorizate tin contabilitate primara, ceea ce inseamna ca existenta unui contabil nu este obligatorie, ci optionala. Contabilitatea este atat de simpla, incat nu vei avea nevoie decat de o singura consultatie la inceput, dupa care vei reusi sa-ti tii contabilitatea cu succes.

14. Ce inseamna contabilitatea primara pentru un PFA?

Dupa inregistrarea PFA-ului vei cumpara:
·         Registru-jurnal de incasari si plati (de la orice librarie)
·         Registru inventar (de la orice librarie)
·         Registru Unic de Control (de la ANAF)
·         Chitantier (de la orice librarie)
·         Facturier (Acesta poate fi cumparat de la librarie sau poti avea un facturier electronic, adica un document Word pe care il rescrii la fiecare noua facturare, il transformi in PDF, printezi un exemplar pe care il indosariezi, iar alt exemplar il trimiti prin email, clientului. Facturierul electronic este util daca ai clienti din tara pe care nu ii intalnesti.)
·         Carner de receptie marfa (pentru persoanele care gestioneaza bunuri; care nu ofera doar servicii)

In plus, vei mai deschide un cont bancar ca PFA. Toate operatiunile bancare vor fi derulate prin intermediul acestui cont. (Cand platile se fac prin Ordine bancare de plata, nu cash.)

15. Care sunt declaratiile anuale obligatorii pentru un PFA?

·         Declaratia 220 depusa anual la ANAF pana la 31 ianuarie sau imediat dupa inregistrare. In cadrul acestei declaratii este cuprins venitul estimat pentru anul in curs. Daca estimezi ca vei avea un venit anual egal sau mai mare decat salariul minim pe economie insumat pe 12 luni, vei plati impozitul la Casa Nationala de Pensii Publice.
·         Declaratia 600 se completeaza daca venitul estimat e mai mare sau egal cu salariul minim. Termen de depunere: 31 ianuarie. Impozitul de pensie este de 26% din salariul minim. Optional, poti plati mai mult. (In plus, la sanatate se plateste 5,5% din venit.)
·         Declaratia 200 se depune pana la data de 25 mai a anului urmator la ANAF. Aici se precizeaza veniturile exacte obtinute in cursul anului precedent, in vederea calcularii diferentei de catre ANAF. Apoi, in toamna ANAF trimite o scrisoare la sediul tau social in care ti se spune care este diferenta pe care o ai de plata sau pe care o vei primi inapoi.
·         Declaratia 392B se depune anual pana la 25 februarie la ANAF. Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul [...]


16. Cum poti deschide un magazin online?
Profesionistii echipei 7donkeys iti vor acorda asistenta in vederea inceperii si dezvoltarii afacerii tale. In mai putin de o luna de zile poti deveni antreprenor cu acte in regula si poti incepe vanzarile pe internet.

Pentru deschiderea magazinului online propriu-zis este nevoie de adresa de internet, de gazduire pe server si de webdesign (websiteul in sine).

Daca ai nevoie, membrii echipei noastre iti vor acorda asistenta gratuita pentru a cumpara adresa de site de la Ministerul Telecomunicatiilor din Romania (daca este adresa .ro) sau pentru a o inchiria de la compania internationala GoDaddy (daca este adresa .com), apoi iti vom recomanda o companie care ofera servicii de hosting (gazduire) din Romania sau din Statele Unite. Dupa ce sunt parcursi acesti pasi simpli, vom stabili impreuna cum iti doresti sa arate siteul tau si ce facilitati sa aiba pentru viitorii clienti.

17. Cat costa un magazin online?
Pentru a deschide un magazin online poti lua legatura cu noi si in cateva saptamani website-ul tau este gata. 7donkeys practica cele mai mici tarife de pe piata de publicitate din Romania. Click aici pentru a afla costul construiriiunui magazin online sau a unui web site de prezentare, in cadrul platformei WordPress.

18. Care sunt avantajele unui magazin online, comparativ cu un site de prezentare?
Un magazin online este de fapt cea mai complexa platforma de comunicare pe care o pui la dispozitia publicului tinta. Functioneaza simultan ca magazin, portal de informare, site de prezentare si blog, avand sectiuni dedicate pentru toate aceste activitati specifice.

Daca un site de prezentare este folosit de obicei asemenea unei carti de vizita sau a unui birou online, care faciliteaza contactul si comunicarea cu publicul tinta, magazinul online este menit sa-ti aduca bani in cont.

Desi webdesignul costa dublu, investitia este totusi minima si este recuperata (cel mai probabil) din prima luna de activitate, daca depui toate eforturile necesare pentru a-ti promova oferta de bunuri si servicii pe internet.

19. Cum functioneaza un magazin online?
Un magazin online are multe facilitati, pagini statice, articole s.a.m.d. Dar scopul principal al magazinului online este vanzarea de produse sau de servicii. Astfel, fiecare produs va avea o pagina de prezentare proprie. Aiciexista o scurta descriere, imagini relevante cu produsul respectiv, marimile, culorile si diferite unitati de masura care sunt specifice bunului respectiv. Daca este vorba despre un parfum vandut online va sa specifica cati ml are, daca este vorba despre o pereche de pantofi se va preciza numarul si culoarea, daca ne referim la bijuterii din aur trebuie mentionat gramajul etc.

Clientul care se decide sa cumpere trimite produsele in cosul de cumparaturi, iar la final de click pe butonul "incheie cumparaturile". Va completa datele de facturare si de livrare a produselor comandate, plata urmand sa fie facuta ramburs, cand curierul postal livreaza bunurile destinatarului.
Se mai poate face plata prin ordin de plata la banca. Rareori este solicitat numarul de card al cumparatorului.

20. Cum poti vinde produse, bunuri si servicii pe internet?
Pentru a vinde bunuri si servicii pe internet ai nevoie ca afacerea ta sa fie legala si sa poti emite facturi. Noi recomandam sa devii Persoana Fizica Autorizata (PFA). Apoi construiesti un magazin online si iti promovezi produsele aici. Dupa ce magazinul online este gata, iar paginile de prezentare a produselor au fost create, scrii cel putin un articol de informare pe zi (optim ar fi 15 articole originale zilnic), pe care apoi il postezi pe cate mai multe grupuri de pe facebook sau pe alte pagini cu Page Rank mare.

Daca iti permiti, poti plati reclama la compania Google, astfel incat aceasta sa iti afiseze mesajul pe paginile de cautare sau in interiorul altor site-uri care colaboreaza cu Google Adwords.

21. Cum promovez un magazin online pe Facebook?

Sunt trei pasi pe care ii poti face pentru promovarea pe Facebook.

a) Construiesti pe Facebook o pagina careia oamenii sa ii dea like. Acest pas este obligatoriu pentru toate siteurile si este gratuit.
b) De pe contul tau personal, te alaturi catorva zeci sau sute de grupuri. Publici zilnic pe site cate un articol de informare, iar la final il postezi in cel putin 30 de grupuri. Acest pas este si el gratuit.
Pentru ca Facebook are Page Rank 9, siteul tau va fi ajutat la randul sau sa fie indexat mai bine de motorul de cautare Google. Important este ca pe siteul tau sai ai numai articole originale, nu texte copiate cu metoda copy-paste.
c) Construiesti un anunt pe care Facebook il va afisa la cat mai multi utilizatori de facebook. Tu vei plati pentru fiecare click inregistrat.

22. Cum promovez un maganin online pe internet?
Pentru a promova magazinul tau online pe internet trebuie sa ai cat mai multe backlinkuri pe alte siteuri cu Page Rank mare. Daca ai zilnic 30 de backlinkuri pe siteuri cu PageRank cuprins intre 3 si 9, Google va indexa siteul tau din ce in e mai bine, iar in momentul in care utilizatorii de internet vor tasta anumite cuvinte cheie siteul tau va putea aparea chiar pe prima pagina a cautarii in Google.
Pentru onsultanta de specialitate, te poti adresa echipei 7donkeys.eu